top of page

RANDY COOPER​

 

Randy Cooper Shadow Sculpture Mivagallery

Randy Cooper

Shadow Sculpture

RANDY COOPER

Född 238 meter under havsytan i Mecka, Kalifornien, hade Randy Cooper endast en riktning där han kunde gå - uppåt!

Och han har verkligen gjort det.

 

Randy Coopers skuggskulpturer presenterar en fantastisk paradox klassisk konst och skönhet, som uttrycks genom ett modernt och originellt medium. Konstnären ger form till metalliskt nät med bara händerna och en ljuskälla. Former skapas fram ur ståltrådsnät, vars skönhet förstärks genom de vackra skuggor som bildas när ljus faller på.

Randy är verksam och bor i New Mexico med sin fru, Susan, som är författare och konstnär i sin egen regi. Cooper har utställningar flera gånger under året i hela USA och Europa.

Randy är till stor del självlärd, med lite formell konstutbildning. Men han har fått en lång konstnärlig uppväxt genom sin familj: hans mor är en utmärkt skulptör som skapar magnifika fåglar, hans syster är en skicklig konstnär och författare.

​Randy Cooper arbetar med modeller, som ger hans verk en kuslig, mjuk skugga av ett hårt nät där varje muskel kan ses. Hans inneboende förståelse för material proportioner och hans enorma koncentration har tillåtit honom att utveckla sina egna intuitiva tekniker för att skapa dessa dynamiska skulpturer. För Randy fungerar trådnätet mycket som en hos en målare som arbetar med en duk med borstar: med sina stora, starka händer,  modellerar han varje skugga i skulpturen, kärleksfullt skapar han dessa originella, klassiska former som är så levande med rörelse och liv. Skuggorna tar på sig ett alldeles eget liv och ibland helt unikt skiljer sig från den ursprungliga skapelsen.

Genom att ändra placeringen av ljuskällan eller genom att flytta skulpturen något, är det ett helt nytt konstverk som väckts till liv.

​Dessa skugg skulpturer har rönt stor uppmärksamhet i USA och världen under de senaste åren. Randy Cooper är en kraft bland USA: s samtida konstnärer. Hans skugg Skulpturer finns redan i många samlingar över hela världen.

Los Angeles Natural History Museum Randy Cooper

På Los Angeles county Naturhistoriska muséet har Randy Cooper skapat ett nät över skelettet på olika djur bl a på Dusisiren Jordani (förhistorisk sjöko) så att besökarna kan via nätet och skuggan bilda sig en uppfattning över hur djuren en gång såg ut när de levde.

​Los Angeles County Naturhistoriska museet är inte hans största uppdrag. Den äran går till Inferno choklad klänningen (efter bilden ovan) Randy Cooper utformade denna med Stevie Famulari för 2004 års choklad Show, en chocoholics dröm konvention som årligen går av stapeln i New York.

Det härliga ramverket innehåller 40 pounds av choklad och godis - utan att använda remmar. Randy Cooper konstruerade sinnrikt klänningen och livet så att det kunde sitta på modellernas höfter. Randy Cooper och Famulari har samarbetat på andra bärbara konstverk  (t.ex. fantasifulla korsetten som Famulari bär på bilden ovan).

Randy Cooper is represented in

 

Canada

France

Germany

Israel

Italy

New Zeeland

Sweden

UK


USA

California

Colorado

Florida

Minnesota

New Mexico

New York

 

bottom of page