top of page
Image-empty-state.png

NEIL DAWSON

Omfattande resor var gnistan som återförde honom till sitt staffli och återuppväckte hans kärlek till penseln, inklusive omfattande fotografering och observationer av olika folk och kulturer. Så småningom etablerade han en studio i sitt hem i Epping, i lummiga Essex.

Inspiration kan komma när som helst för Neil och han kommer ofta på sig att rita i ett anteckningsblock för senare reflektion. Han drivs av det faktum att han ständigt lär sig något nytt, oavsett om det är nytt: färgpalett, sätt att markera ett konstverk eller skapa en färgstruktur. Han känner att varje skiss tillåter honom att utvecklas och element som kommer att hamna i hans nästa målning.

Intressant nog arbetar Neil initialt från foton och kan arbeta med upp till ett dussin bitar åt gången, gradvis arbeta på bilden som helhet och använda sig av borsten och hans fingertoppar.

Neil Dawsons inspiration var av vardagliga bilder. Efter att ha vuxit upp med en kärlek till konst, fostrad i skolan och vid St Martins College i London, skapade han en framgångsrik karriär i City, älskade gatornas surrande speciellt på natten med strålkastare som reflekterades på våt asfalt, energin från Londonbussar. och byggnader som reflekteras i den månbelysta Themsen.

Att läsa tidningar och se bilder av avlägsna städer på TV skapade en passion för resor, vilket i sin tur blev en springbräda för att skapa hans fantastiska konstverk. Genom att uppleva nya kulturer, omgivningar och händelser, fotograferade han galet och brett och återvände hem för att skapa fantastiska och levande internationella stadsbilder som hade blivit en del av hans egen livserfarenhet. Förutom London inkluderar dessa städer Edinburgh, Paris, New York, Sydney och Venedig. När han målar i olja ändras stämningarna i hans verk från levande och dramatiska till lugna och fridfulla när dagar utvecklas till natt.

Neil säger "Jag inspireras av energin och färgen i städer. Jag älskar att måla ikonisk arkitektur och bildspråk - i hopp om att skapa en förbindelse med betraktaren och återskapa minnen av lyckliga tider i dessa dynamiska städer”.

Fotograf Marcus Almqvist

bottom of page