top of page
Image-empty-state.png

YUVI

Yuvi beskriver sig själv som en graffitiinspirerad popartist och säger: "Gatan som graffitikonstnärens främsta inspirationskälla gör verket tillgängligt, autentiskt och relaterbart." Animationen och livfullheten i varje verk tar oss direkt tillbaka till gatorna som inspirerade till dem och har vunnit utställningar och beundrare på så olika platser som New York och New Delhi. Vi är stolta över att introducera hans arbete i Sverige för första gången.

Superhjältar, vetenskapsmän, konstnärer, filmstjärnor, djur – alla dessa och många fler ämnen dyker upp i hans verk. Med hjälp av humor och trots ger han en konstnärlig röst åt sin världsbild och utforskar frågor som han bryr sig om, från samhällskritik till ikonisk hyllning, på sitt djupt personliga språk.

Född i Tel Aviv - "den andra staden som aldrig sover" - på 1970-talet tillbringade Yuvi en stor del av sitt tidiga liv i ett hipster kvarter känt som Florentine som nu är hjärtat av stadens graffitiscen. Yuvi växte upp omgiven av graffiti, musik, politik och den sociala agendan i en stad med en enormt kosmopolitisk karaktär. Alla dessa influenser kombinerades för att tända hans fantasi och styra hans kreativa och stormiga personlighet till mycket uttrycksfulla och levande konstnärliga uttalanden.

Efter att ha studerat grafisk design tillbringade han en tid med att resa runt i Europa och bo i USA. Exponering för fler olika kulturer, estetiska stilar och konstnärliga uttrycksformer gjorde att han kunde ta sin konst till nya och spännande nivåer och han inspirerades av sådana amerikanska ikoner som Andy Warhol och den svårfångade och kontroversiella brittiska konstnären Banksy och den ständigt växande pop art artisten Mr Brainwash.

Yuvi kombinerar traditionell teknik med digital teknik. Hans karaktärer och deras inställningar är formade av färg, pappersklipp, lager av gamla tidningsurklipp, skisser, silkscreentryck, olika lim, bläck, sprayfärger, sand, glasfragment med mera. Han använder ofta bara sina händer vilket innebär att han har en intensiv fysisk relation till varje pjäs han skapar; att titta på hans händer efter en dag i hans studio är att förstå hans engagemang, passion och kärlek till hans arbete. Den färdiga kompositionen är intensivt taktil och åskådaren bjuds in att känna på verket med sina egna händer.

Fotograf Marcus Almqvist

bottom of page